Reorganisatie, fusie en overname zijn voorbeelden van belangrijke veranderingen in de organisatie. Die veranderingen hebben impact hebben op de toekomst van de organisatie en op de medewerkers. Mogelijk verliezen mensen hun baan of veranderen hun werkinhoud of werkomstandigheden. Bij belangrijke veranderingen moet de bestuurder vooraf advies vragen aan de OR. Wezenlijke vragen voor de OR zijn:

 • Is deze verandering voor de organisatie nuttig en noodzakelijk?
 • Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers?
 • Worden voor deze medewerkers de juiste maatregelen getroffen?

Het doorgronden van een reorganisatievoorstel is geen eenvoudige klus. U hebt inzicht nodig in de strategie en de financiën van uw organisatie. Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat veranderingen worden doorgevoerd via een ‘organisch ontwikkelingsproces’. Het is dan extra belangrijk om goede afspraken te maken over de rol die de OR speelt. SBI Formaat heeft deskundige organisatieadviseurs die OR-en ondersteunen bij veranderingen in de organisatie.

Aan de slag met dit thema?

Maak hieronder uw keuze hoe wij u van dienst kunnen zijn. Wilt u liever persoonlijk geholpen worden? Bel dan 0343 - 47 33 33.

Maatwerktrainingen

In onze maatwerktrainingen helpen we u allereerst om ervoor te zorgen dat uw OR belangrijke veranderingen op tijd ziet aankomen. U kunt dan tijdig met uw bestuurder afspraken maken over de rol die de OR gaat spelen. Verder reiken we u de nodige basiskennis aan zodat u weet waar u op moet letten. Tevens helpen we uw OR bij het stellen van doelen en het uitstippelen van een plan van aanpak.

Als het zover is dat uw OR daadwerkelijk met een concrete reorganisatie aan de slag gaat, kunt u rekenen op ondersteuning van een van onze organisatieadviseurs.

Open trainingen & events

Normalisering ambtenarenstatus

Wat houdt de normalisering precies in? Wat betekent...
Thema: Reorganisatie en organisatieverandering, HR / arbeidsvoorwaarden
Eerstvolgende datum: 27 september 2018
Meer data:
Duur: 1 dag

OR en reorganisaties

Bij veel bedrijven is er op enig moment sprake van een reorganisatie...
Thema: Reorganisatie en organisatieverandering
Eerstvolgende datum: 01 oktober 2018
Meer data:
Duur: 1 dag

MBA voor OR-leden: strategisch beleid

 De besluitvoering binnen de organisatie beïnvloeden en en de positie van...
Thema: Strategisch beleid / OR voor gevorderden, Reorganisatie en organisatieverandering
Eerstvolgende datum: 01 november 2018
Meer data:
Duur: 2 dagen

OR en weerstand bij veranderingen

Veel ondernemingsraden hebben in deze tijd te maken met...
Thema: Reorganisatie en organisatieverandering, Communicatie (met de achterban)
Eerstvolgende datum: 05 november 2018
Meer data:
Duur: 2 dagen

Advies

Reorganisaties en organisatieveranderingstrajecten zijn complexe onderwerpen voor de OR.  Het zijn belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van een organisatie. Voor de OR is het zoeken naar invloed op het proces en op de inhoud. Wat is zijn de nut en noodzaak van de reorganisatie/verandering? Hoe urgent is de situatie? Welke doelen wil men realiseren en zijn dat realistische doelen? Klopt de financiële onderbouwing en hoe wordt er omgegaan met de gevolgen voor de werknemers?

Analyse van de situatie en het proces

Iedere reorganisatie of veranderingstraject kent zijn eigen dynamiek. Onze organisatieadviseurs zijn gewend te schakelen in verschillende situaties en met u te kijken naar wat wijsheid is in uw situatie. U stippelt een ondersteuningstraject uit met uw organisatieadviseur.  Daarbij is het verstandig de adviseur kennis te laten maken met uw bestuurder. De adviseur geeft u advies over de inhoud en het reorganisatieproces.

Wat doen wij voor u?

 • Analyse van de situatie (oorzaken, problemen/kansen en oplossingen)
 • Check financiële onderbouwing
 • Onderhandelen over een sociaal plan als de vakbonden deze rol niet op zich nemen
 • Werkconferenties
 • Trajectbegeleiding, met daarbij verschillende rollen
 • Onderzoeken van de businesscase
 • Evaluatie-onderzoek  (doorklik flyer)
 • Ontwerp uw reorganisatietraject (werkconferentie samen met de bestuurder) (doorklik programma)

 

E-learning

Nu bij SBI Formaat: online en blended leren

Wij bieden twee verschillende online producten aan, namelijk virtual classroom en e-learning. Hieronder leest u meer over ons aanbod.

Met het nieuwe aanbod virtual classroom van SBI Formaat kunt u leren waar u maar wilt; op kantoor, thuis of vanaf een andere locatie. U kunt direct vragen stellen aan de gespecialiseerde trainer(s), op andere deelnemers reageren en u krijgt praktische opdrachten waarbij u de lesstof toepast in uw eigen praktijk.
E-learning kunt u daarentegen op uw eigen moment volgen. Deze opleidingen volgt u via uw persoonlijke website en u wordt op afstand begeleid door een professionele trainer. De vraagstellingen, toetsen en video’s maken de theorie interactief.

Wilt u meer informatie of hebt u interesse in online en/of blended leren? Klik hier of neem contact op met onze online specialisten: Brigitte Diderich (brigitte.diderich@sbiformaat.nl / 06 525 99 037) of Maayke Somers (maayke.somers@sbiformaat.nl / 06 525 99 002).